gallery/img_5483
gallery/sm29

dORIEN PLAAT

De beeldentaal van Dorien is glashelder en zeer indringend. Je kunt niet wegkijken je kunt er niet omheen De figuren op haar doeken nemen geen genoegen met oppervlakkige beschouwing. Ze lijken te zeggen, kijk maar , hier ben ik, ik nodig  je uit naar mij te kijken, in al mijn naaktheid, in al mijn kwetsbaarheid. Nee niet weglopen, kijk nou even naar me. In een keiharde wereld, waarin soms de buitenkant het belangrijkst lijkt, het uiterlijk vertoon, lijken de schilderijen van Dorien Plaat tegen ons te zeggen, non-verbaal: mijn buitenkant is flinterdun, je mag naar binnen kijken, kijk eens hoe mooi ik ben, nee niet ‘mooi’ in context van een vergankelijk fysiek schoonheidsideaal, maar een soort ‘mooi’ met eeuwigheidswaarde, authenticiteit en dus kwetsbaarheid’ De figuren van Dorien laten zich zien in totale kwetsbaarheid, ze zijn daardoor echter niet zwak maar sterk, juist omdat ze vrede hebben gesloten met hun kwetsbaarheid, van hun kwetsbaarheid houden, er zelfs trots op zijn. Als dat geen mooie boodschap is voor de wereld waarin we leven dan weet ik het niet meer. Wie niet ontroerd wordt door deze kunst, heeft niet goed gekeken, of niet naar de schilderijen, of niet naar zichzelf.

 

FRANS ELLENBROEK Bioloog directeur natuurmuseum Brabant en kunstenaar 20 -09-2008

gallery/kunstenaar magazine (2)

Artikel in online tijdschrift Kunstenaar magazine nr 61 18-05-2018

gallery/20190114_115106
gallery/20180214_145252
gallery/flyer-dorienplaat2
gallery/tekst lelijk

Pandorra 61

Interview tijdens expo Pulchri 2018

Interview voor expo Transmission Amsterdam Museum 2017

Gastenboek notities.

Stadsmuseum Harderwijk